lauantai 16. helmikuuta 2013

Vintervila

Vi får njuta av lite lugnare dagsarbete nu då det är vinter.
Det behövs efter den intensiva sommaren.
Äntligen är den nya ladugården klar efter två års intensiv jobb och vi producerar idag ekologisk mjölk och ekologiskt nötkött. Sen är det en annan sak att Valio samlar in vår ekomjölk med ekomjölkbil för att dumpa ekomjölken bland konventionell mjölk vid mejeriet.. S-gruppens motivering för att ta in billig tysk ekomjölk var att det inte finns tillräckligt med ekomjölk i Finland.
Behöver jag ens skriva att jag inte handlar i S-gruppens butiker? ;)

Nu får vi njuta av de livsmedel som finns i frysen och längt efter färska grönsaker, frukter och bär.
Jag föll för frestelsen att köpa "färska" aprikoser för nån vecka sen. Alla i familjen smakade och barnen titta på mej med minen "varför ska jag äta detta?".
Vi är bortskämda med färska frukter och tyvärr kommer inga av butikens frukter ens i närheten av våra solmogna persikor. Suck.  Det är bara att vänta till sommaren för att få njuta av färsk mat.

Nu är det på gång med REKO-avtal här i Jakobstads och Vasa nejden.
Det är en modell som fungerar i många länder ute i världen och bygger på att konsument och producent gör upp avtal om t.ex. antal liter mjölk per vecka, kött, grönsaker, frukt.
Jag är lite skeptisk ännu men vi måste vara med och se hur det utformas. Hoppas vi hittar en modell som fungerar här i Finland.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti