perjantai 16. joulukuuta 2011

Pepparkakor

Vi har haft en lång höst men nu närmar vi oss jul, med eller utan snö.

Pepparkakor är ett måste för de flesta inför jul. Jag har ett säkert recept på lättgjorda, lättbakade och väldigt goda pepparkakor. Här kommer det:

Arompepparkakor som går att baka genast, följande dag eller först om några dagar om man inte har tid före det :) Ca 125 st.
Varning: Sen du en gång gjort pepparkakor av egen deg vill du inte använda köpt deg efter det ;)
150 gram socker
3/4 dl ljus eller mörk sirap
150 gram smör
2 små ägg
1/2 msk pommeransskal
1/2 msk ingefära
1/2 msk nejlika
1/2 msk bikarbonat(matsoda)
400 gram vetemjöl(ca 6,5 dl)
Koka upp socker och sirap.
Lägg i smöret och låt det smälta.
Låt smeten svalna.
Rör ner ägg, kryddor, bikarbonat och större delen av mjölet.
Tänk på att ju mer degen bearbetas destu segare blir kakorna.
Jobba ihop degen snabbt för att få spröda pepparkakor.
Täck degen med lite mjöl och låt den stå svalt några timmar eller till följande dag.
Kavla ut degen tunnt, ca 2 mm.
Ta ut kakor med önskat mått.
Grädda i 175 grader, ca 8 min. Små pepparkakor blir klara på ca 5 min.
Låt kakorna kallna på plåten.
Jag använder ekologiska produkter så långt det går men man tager vad man haver.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti